dilluns, 15 de desembre del 2014

Jocs de taula?

Aquest dissabte passat es van dur a terme una de les grans iniciatives lúdiques que poc a poc s'estan consolidant a casa nostra: les DAU Barcelona. Es tracta d'un gran festival de jocs de taula, amb una creixent repercussió als mitjans de comunicació.

Segons tinc entès (no hi vaig poder assistir), a la fira, com no podria ser d'altra forma, també hi havia representats els jocs de rol. Dic que és normal que els jocs de rol hi fossin, per què, ensems els jocs de miniatures, els jocs de cartes i els jocs de tauler (els jocs d'històries també, però potser no tant), tots comparteixen la característica que són jocs de taula, és a dir, que es juguen al voltant d'una taula.

Tanmateix em preocupa la manca d'atenció que han rebut els jocs de rol (i els altres jocs de taula, jocs de tauler a banda) en la seva difusió en els mitjans de comunicació. Fins al punt, que el propi organitzador del festival, quan ha de recomanar tres jocs de taula, n'escull dos de taula i un d'explicar històries. Són els jocs de rol, jocs de taula de segona categoria?

A causa de l'explosió i revolució que s'està donant en el món lúdic en els darrers anys, he estat rumiant força amb les característiques i tipologies dels jocs, i en particular les dels jocs de rol. En aquest sentit, és evident que els jocs de rol també són jocs de taula, i que per tant, fora convenient, per una banda, començar a distingir amb propietat els diferents tipus de jocs de taula, i per l'altra, expandir la definició "popular" dels jocs de taula per incorporar-hi tota la seva diversitat.
2 comentaris:

 1. Bones, vaig estar a les DAU i certament crec que se esta consolidant, una bona noticia.

  En quant al que comentes, es cert. Els jocs de rol també viuen un moment d’efervescència, però no estan tenint un boom equiparable a la resta de jocs de taula, si més no en volum.
  Per a mi el joc de rol brilla en les aventures de múltiples sessions. Fet que obliga a quedar periòdicament per fer-les.

  La resta de jocs de taula no tenen aquest inconvenient, o més ben dit aquest fet distintiu.

  També cal aclarir un fet. Els jocs de taula que triomfant son sobretot aquells d’una durada inferior a la hora i mitja. Una sessió rolera sol ser mes llarga.

  Son impressions que en faig jo evidentment.

  ResponElimina
 2. Els jocs de rol també estaven representats a les DAU, tot i que l'esdeveniment es centrava en el jocs de taula més senzills (de tauler, cartes...), que actualment estan experimentant un gran augment de vendes.

  En tot cas, els jocs de rol tampoc estan passant un mal moment i amb iniciatives com la vostra editorial, que veig ben viva, s'està revitalitzant. Espero que es puguin trobar maneres de fer-lo créixer molt més i que rebi el suport que es mereix.

  ResponElimina