dimecres, 23 d’abril del 2014

Natura dual: Llibre/Joc de rol

Quan un llibre és més que un llibre?
...quan és un joc (de rol).

Els llibres (i en general qualsevol suport escrit) són d'aquells rars objectes que per sí mateixos tenen poca o nul·la utilitat. Sí, poden servir com a objecte decoratiu, com a suport d'altres objectes, i altres usos que posant-hi ganes us puguin venir al magí. Tanmateix, el veritable ús que se'n fa es troba en el seu contingut en forma d'informació codificada en lletres i/o imatges.

Els llibres tenen tota mena d'informació que es pot fer servir per aprendre, informar o com a entreteniment. També poden contenir instruccions, i llavors l'anomenem manual.

Els jocs de rol són manuals que contenen les instruccions i les nocions bàsiques per a jugar-hi. Tenen per tant una natura dual, o potser àdhuc "gestalt": són llibres, en tant la seva forma i contingut, i són jocs, ja que contenen la informació per a dur a terme l'activitat lúdica.

Com a editors, reflexionem sovint sobre aquesta natura dual, i sobre com hauríem de tractar el producte que produïm. Si és un llibre, s'hauria de vendre a les llibreries? Si és un joc, no hauria d'anar a les botigues de joguines? Hauria de ser a les dues?

Personalment m'inclino a pensar que els jocs de rol (al capdavall i independentment de la forma que adoptin) són jocs. I m'agrada tracta-los com a tals.

Amb tot, tampoc renunciem a "normalitzar" els jocs de rol a través de la seva forma, i poder-los trobar a les lleixes de llibreries o biblioteques, entremig dels seus germans, els llibres-jocs o dels seus cosins, els contes o les novel·les. És per això que, gràcies a la Biblioteca de Sant Gregori (Girona), ja podeu trobar els jocs de Maqui edicions a l'Argus: catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre.

Que en penseu vosaltres?

Bon Sant Jordi a tothom!


1 comentari: